Strekk deg etter deg selv

Skjermbilde 2015-09-23 kl. 21.50.59

FOTO: Ole Andreas Knudsen

– Det er du som har følelsene og bare du som vet når du er i mål og er fornøyd i livet, sier coach, trener og proffdanser Therese Cleve-Stiansen.

I et samfunn med stort kroppspress kan det være vanskelig å la være å sammenlikne seg med andre. Men for å lykkes med personlige mål, som er knyttet typisk til kropp, helse, livsstil eller andre ting, bør du forsøke å rette pilen innover, skal vi tro Therese, som er utdannet NLP coach.

– I deg selv finner du svarene på hvordan du kan justere deg for å oppnå det resultatet du egentlig er ute etter, det som er best for deg, og kanskje til og med perfekt for deg, mener hun.

Ønsker vi har med egen helse og kropp, er gjerne nært knyttet til nettopp følelsene våre.

– Hva kroppen din har godt av, er det derfor bare du som vet. Så kjenn etter og spør deg hvilke grep som er riktig for deg å ta, slik at du blir fornøyd og den beste utgaven av deg selv, oppfordrer hun.

Bloggere du ser opp til, eller kjendiser, kollegaer, venner og naboer, må ikke skyves helt ut av synsfeltet av den grunn, skal vi tro motivatoren.

– Å bli inspirert av folk rundt, å vise nysgjerrighet ovenfor andre og være oppriktig interessert i noe som du synes andre gjør bra, er bare positivt, mener den levende inspirasjonsbomben selv.

– Kanskje noe andre gjør og måten de gjør det på passer bra for deg? Kanskje du kan lære noe og bruke det på veien?, fortsetter hun.

Men å sammenlikne seg med andre eller fokusere på å slå naboen, er ikke noe hun anbefaler.

– Du har jo ikke vært i hans/hennes sko og følelser, påpeker hun.

Fokuserer du nok på en annen, kan du sikkert bli likere, men det betyr ikke at det du oppnår passer for deg.

– Hvis du ikke føler deg bedre og ikke blir fornøyd, er du like langt, målet ditt er ikke nådd, oppsummerer hun.

Skjermbilde 2015-09-23 kl. 21.47.24

FOTO: TV2

Til og med i «Skal vi danse», som faktisk er en konkurranse, råder hun sin kjendispartner til å måle seg med seg selv og ikke de andre deltakerne.

– Mads vil neppe oppnå mestringsfølelse av å sammenlikne seg med for eksempel Adelen. Fokuserer han derimot på egen fremgang i forhold til hvor han startet på dag en…kan motivasjonen øke, det er Mads veldig flink til, forteller hun.

Therese anbefaler dessuten at man søker etter svar i egen fortid.

– Jeg er sikker på de fleste kan se tilbake på en setting, en arena eller periode i livet der de hadde en kjempefølelse, en mestringsopplevelse, masse energi eller hundre prosent fokus, sier Therese.

– Å jakte akkurat den følelsen, kan gi sterk motivasjon.

Av Trine Bækkevar Semb